Goede (brein)gezondheid? Start in de kindertijd!

29 augustus 2022

Regelmatig merk ik dat er onder ouders nog best wat onwetendheid is over gezonde voeding en welke rol dit – zowel positief als negatief – speelt op de (brein)gezondheid van hun jonge kind. “Ach, 2 kleine snoepjes per dag is toch niet zo erg”, of “een crackertje met smeerkaas is toch heel gezond”, zijn dan ook veelgehoorde uitspraken in mijn omgeving. Zonde, want met iets meer kennis kunnen we onze kinderen een betere start geven. Een gezond lichaam en brein beginnen namelijk al in de kindertijd!

Last van je AD(H)D of HSP?

Helaas zien we steeds meer kinderen met obesitas. Maar ook kinderen die het lastig hebben in deze maatschappij, omdat ze AD(H)D hebben of HSP zijn. Wist je dat je de combinatie tekorten in voeding met ‘verkeerde’ voeding, kan bijdragen aan het tot uiting komen van bepaalde klachten die vaak voorkomen bij kinderen met HSP of AD(H)D, zoals snel overprikkeld zijn, verminderde concentratie en verhoogde gevoeligheid voor geluid?

Wil jij je kind een goede start meegeven en/of heb je een kind met AD(H)D of HSP? Ik heb een paar tips op een rij gezet, waarmee je vandaag nog kunt beginnen voor een optimale (brein)gezondheid!

Tips voor een optimale breingezondheid voor je kind

  • Zorg voor voldoende goede vetten (Omega 3 uit vis of visolie, maar ook avocado, nootjes of olijven). Juist een opgroeiend kinderbrein heeft deze hard nodig!
  • Voldoende beweging, zuurstof en zonlicht (vitamine D) is erg belangrijk. In de donkere wintermaanden kun je eventueel suppleren met vitamine D.
  • Verwerk zo min mogelijk (toegevoegde) suikers in het eten
  • Kook zoveel mogelijk vers en onbewerkt (geen kant-en-klaar, pakjes en zakjes). Deze bevatten vaak veel suikers, slechte vetten en zout
  • Zorg voor voldoende eiwitten, bij voorkeur bij elke maaltijd en niet alleen dierlijk maar ook plantaardig. Deze eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor het lichaam
  • Zorg voor voldoende slaap door een goede slaaphygiëne en aansluiting bij de slaapbehoefte van je kind

Wil je graag aan de slag met een gezonde leefstijl en breingezondheid, maar weet je niet zo goed hoe? Laat gerust een DM achter of bekijk mijn website en vraag een gratis adviesgesprek aan!

Meer weten?

Wil je graag aan de slag met een gezonde leefstijl en breingezondheid, maar weet je niet zo goed hoe? Maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek. Ik help je graag!