Van vetten word je vet? Ons (kinder)brein heeft ze nodig!

8 april 2022

Een van de grootste misverstanden. Ja natuurlijk, als je (te) veel slechte vetten eet, word je ‘vet’. Maar wist je dat 60% van ons brein uit vet bestaat? Vetten zijn dus essentieel voor een goede breingezondheid. Voor iedereen, maar zeker bij kinderen (en volwassenen) met breingezondheidsissues als ADHD en HSP🧠

Onverzadigde vetten dragen namelijk bij aan onder andere:

  • signaaloverdracht in de hersenen
  • ontstekingsremmende werking
  • goede hersenontwikkeling

Goede vetten zorgen voor: signaaloverdracht in de hersenen

Elke gedachte en emotie die wij voelen in ons brein, is voor een groot deel afhankelijk van de communicatie tussen hersencellen. Myeline is een stofje dat ervoor zorgt dat deze communicatie optimaal en soepel verloopt. De werking van myeline is onder andere afhankelijk van goede vetten (omega 3).

Goede vetten hebben een ontstekingsremmende werking

Ook in voeding is sprake van onstekingsbevorderende en ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Veel (chronische) ziektebeelden, zowel fysiek als mentaal,  in de Westerse wereld zijn terug te voeren op het feit dat er veel ontstekingen in het lichaam zijn. Eeet bij voorkeur zoveel mogelijk ontstekingsremmend. Goede vetten zoals Omega 3 hebben een ontstekingsremmende werking in het lichaam.

Vetten dragen bij aan goede hersenontwikkeling

Een kinderbrein groeit razendsnel. Als je zes maanden oud bent is je brein ongeveer de helft van het gewicht van een volwassen brein. Twee jaar later is dit gegroeid naar 75%. Deze kinderfase heeft voldoende bouwstenen nodig om deze snelle groeifase optimaal te ondersteunen. Goede vetten, uit onder andere Omega 3, dragen hieraan bij.

Opgroeiend kinderbrein? Wees dan niet te zuinig met vis, visolie, olijfjes of af en toe wat ongebrande noten!

Meer weten?

Wil je graag aan de slag met een gezonde leefstijl en breingezondheid, maar weet je niet zo goed hoe? Maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek. Ik help je graag!